lördag 15 december 2012

San Pedro, Belizes marina utpost mot norr

Efter en tidig frukost lämnade vi golfön Cay Chapel i ett härligt karibiskt vinterväder. Vi letade oss ut genom samma revöppning som vi tagit oss in genom. Trots noggrann navigering hamnade vi inne bland lömska korallgrund och då det dessutom var strömt blev det extra svårt att manövrera tillbaka bort från riskområdet. När vi var genom med säkert djup under kölen satte vi kurs norröver.
Ett par timmar senare ankrade vi på en bra dykplats på revets utsida och letade oss in i jollen till en utmärkt snorklingsplats och tillbringade nästan en timme bland koraller och alla möjliga sorters färggranna fiskar.
Väl tillbaka fick vi påhälsning av en patrullbåt som upplyste oss om att vi ankrat i ett naturreservat där både ankring, fiske och dykning var förbjudet. Mer hände inte utan vi fick fortsätta med ett "ajabaja" och utan böter då vi förklarade att vi bara hade en tjugo år gammal guidebok att följa som vi köpt på loppmarknad i Guatemala. 
På kvällen tog vi oss in genom revet igen och ankrade utanför San Pedro som är sista utposten norrut mot Mexikos gräns för att klarera ut oss och båten från Belize.
San Pedro är ett dykparadis med massor av dykfirmor. Vi fick använda bryggan hos Ramons Village att landa jollen vid. Ramons som visade sig vara en utmärkt dykresort.
 


San Pedro blev en verkligt positiv överraskning med en milslång fin strandpromenad, en liten pittoresk stadskärna med vänliga människor och massor av fina små strandrestauranger.


Vi passade på att handla lite smått och gott och njuta av den avspända atmosfären. Äta en god lunch med skaldjurstortilla, promenera längs havet och ta ett eftermiddagsdopp.
Man hade pyntat en massa båtar med fantastiska ljuskreationer med allt från stora julgranar till slädar dragna av renar. Allt med smålampor i olika färger och då det mörknat defilerade armadan längs stranden. Mycket effektfullt men svårt att fånga bra på bild från båten som nästan aldrig ligger helt still.
 

Det sjuder av aktivitet men på ett stillsamt sätt utan att vara nerlusat med badturister som på kanarieöarna.
 

Nästan allt handlar om dykning och åter dykning. Längs det långa kustrevet finns massor av fantastisk dykning av världsklass. 


 

Ofta är det bättre att hänga på en dykbåt med egen utrustning än att dyka från vår båt eller gummijolle så jag passade på att följa med en av Ramons istället, som passerade och hämtade upp direkt vid båten. Mest för att komma till de rätta ställena på ett enkelt och säkert sätt. Redaren var inte på dykhumör utan stannade ombord och vinkade av mig för att njuta av en bra bok i sittbrunnen den här gången istället.


Här fick jag uppleva att träffa nyfikna delfiner på nära håll. Först ett par med en unge som lekte runt oss på tjugo meters djup. Senare en flock på fem vuxna som gjorde oss sällskap en bra stund. Även en haj på ca två meter simmade runt men visade lite väl stort intresse då den följde efter oss på bara några meters avstånd. Lite obehagligt men vi förstod att det var säkert då dykledarna har stor erfarenhet av området.


Tänk om ankare kunde berätta...

Inga kommentarer: