tisdag 1 mars 2011

Deshaies, Guadeloupe

Nästa anhalt blev den lilla trevliga byn Deshaies på ön Guadeloupes nordvästkust, endast ett par timmars fin eftermiddagssegling bort på platt vatten och i ett strålande väder. Ön är stor och hög så fuktig Atlantluft som sveper över med passadvindarna från öster kyls av och fäller ut mycket regn vilket gör att naturen formligen sprudlar av grönska.


Innanför ankarplatsen i en skyddad vik mynnar en liten flod ut söder om byn. Den är tyvärr bara farbar med jollen en liten bit in, sen får man fortsätta till fots.


Vi beslöt oss nästan genast att utforska vattendraget och begav oss en vacker solig dag uppför ravinen i den frodiga vegetationen.




Floden blir nästan omgående till en fors och högre upp en stadig bäck. Terrängen består av tät regnskog och enda möjligheten att följa ravinen är att klättra på stenar längs vattendraget. Det blev till en flera timmar lång och stärkande tur högt upp bland bergen som slutade vid ett vattenfall med bad i en liten damm strax intill. Härligt svalkande.


En annan dag då vi hämtat oss vandrade vi upp till en otroligt fin och välskött botanisk trädgård ett par kilometer från byn.


Stället var fullt av vackra och annorlunda växter och djur. Tyvärr regnade det nästan hela tiden vi var där men det fanns paraply åt alla.













Runt udden, norrut där vi ankrat, ligger en lång vacker strand dit många av lokalbefolkningen åker och badar under veckosluten. Ett sätt att ta sig dit är att åka buss landvägen, ett annat att klättra över ett berg och då Redaren är väldigt klättringsbenägen och mina lama protester sällan får gehör var det bara att återigen späka sig och klättra en halv dag.



Som på alla andra öar här i Karibien finns det små färglada affärer och enkla restauranger samt frigående grisar och en grann bytupp.







En del vänner undrar hur vi får tiden att gå men faktum är att tiden aldrig blir långsam.  Aldrig! Dagarna flyter på i en förvånansvärt behaglig rytm. Vissa dagar är vi iland och upplever, andra tar vi det lugnt ombord. En bra bok och en skön kudde i sittbrunnen, bada och dyka lite och om andan faller på finns alltid underhållsjobb att pyssla med. Det bästa av allt är att vi har tid att skjuta på saker  som passar bättre en annan dag och att man slipper frysa. Korta ögonblick kan man kanske längta efter lite vinterväder men det går vid närmre eftertanke över ganska kvickt.

Star Clipper, svenskägt segelfartyg för passagerare

Antiqua nästa

1 kommentar:

Fabibi sa...

Underbart bilder, underbart text!
Visste du att jag träna svenska med din blog? :)

Många kramar!!