torsdag 24 februari 2011

Jacques Cousteau's Underwater Reserve


Vid Pigeon Island på Guadeloupes västkust ligger ett undervattenreservat som heter Costeau Marine Park. Ett Mecka för dykare och då vi båda dyker var ett stopp här av nöden. Då vi rustade båten innan avfärd från Sverige monterade vi en dykkompressor för att själva kunna fylla våra luftflaskor vid dykplatser på lite mera orörda ställen där det inte finns dykcharter.


På ställen som detta finns ett flertal dykfirmor som har stora tankbatterier och man fyller sina flaskor billigt på mindre än en minut. Det är därför inte lönt att slita på den egna utrustningen utan bättre att spara den till platser där den verkligen kommer till sin rätt.


Tyvärr har vi inget undervattenhus till kamerorna ombord då vi tycker att de är för dyra för de få kort man tar under vattnet. Bättre att hyra sådant.


Vi ankrade i en liten skyddad vik alldeles vid undervattensreservatet och tog först jollen ditut och kollade läget. Det finns ett fåtal gula bojar för gästande båtar med folk som vill dyka. Ankring är totalförbjudet med tanke på de skador ett ankare gör på koraller och annat vackert växtliv på botten. Desto fler vita finns men är avsedda för kommersiellt bruk. I mån av plats är det dock ok att förtöja vid någon av dessa vilket vi gjorde vid ett tillfälle. 


Att dyka direkt från båten är bekvämt. Att lasta jollen och åka ut går också ganska bra men medför en hel del extrajobb. Det blir trångt och grejerna väger en hel del.


Efter varje dyk skall allt färskas av med sötvatten och torkas. Mycket bök men väl värt mödan. Dykningen är fantastisk i kristallklart vatten. Artrikedomen fenomenal och färgerna spektakulära.



Iland finns även möjlighet att vandra längs floder och se vattenfall i regnskogarna. Man kan hyra havskajaker och paddla ut till Pigeon Island på egen hand om man kommer landvägen som turist.



Kvällarna då vi låg för ankar bjöd på en fantastisk tropisk fullmåne och det blev nästan helt ljust ute. Normalt brukar vi ha svårt att sova då men efter all dykning var det inga problem.


 Upplevelserna berikar och båten håller sig på ytan

1 kommentar:

Amailia Sviskonsvans sa...

AVIS!!!!!! Kan ni inte åtminstone skicka hit några av era plusgrader för jag fryser ihjäl! Saknar er! Kom hem snart! Puss och Kram