tisdag 22 mars 2011

St Barths

Efter ett par härliga dagar på ofördärvade Barbuda med sina vänliga arbetsamma människor seglade vi vidare till St Barths. Passade på att fiska upp en liten tonfisk


som efter att ha rensats och fileats efter konstens alla regler hamnade i Redarens stekpanna. Alldeles utmärkt middagsmat. Fast, fint och välsmakande kött.


St Barths har under sjutton och artonhundratalet varit i svensk ägo. Först fick Sverige ön, 1784, av Frankrike i utbyte mot frihandel med Göteborg men tyvärr sålde man tillbaka ön till fransmännen 1878. Huvudstaden heter Gustavia efter Gustav III och Piteå är vänskapsstad idag.Det finns flera gator med svenska namn bevarade och många lokala båtar har svensk flagg i aktern. Liksom en och annan turistfälla som den här kul skylten. Lägg märke till det lilla gula märket till höger på den. Det är F10 (flygflottiljen i Ängelholm) med division Johan Gul och deras hungriga svärdfisk som symbol med den skånska devisen ”Mad Ger Styrka” ...


Ön har knappt tiotusen invånare och man lever främst av fransk lyxturism. Det mesta är förhållandevis dyrt här och det vimlar av märkesbutiker.Det fanns gott om båda vackra och stora lyxyachter. Inne i hamnen såg det tidvis ut som på Rivieran i Medelhavet.och ute på redden låg bland annat ryssen Roman Abramovich med sin yacht Eclipse som är världens största privatägda sådan. Två helikoptrar och privat ubåt. Sju miljarder lär notan för bygget ha slutat på.


Uppe på en höjd vid hamninloppet ligger öns polisstation som ett medeltida fort och nedanför ett litet fint museum där det till och med fanns en uppstoppad ren att förundras över.


Det vimlar av små trevliga restauranger både i hamnen och bland smågatorna. En del gathus ser onekligen lite svenska ut. Sverige har ett konsulat i ett gammalt välbevarat hamnmagasin här.
Även om ön skiljer sig radikalt från öarna längre söderut, där de ursprungliga invånarna inte trängts bort av lyxen,  har den sin charm och skönhet. Landskapet är kuperat och lagom grönt. Fantastiska stränder och vackra utsiktsplatser hittade vi på en rundtur med hyrd moppe. En och annan liten vingård med försäljning hittade vi också ute på landsbygden.

På öns flygplats ligger banan med en brant kulle vid banbörjan och en strand i slutet. Badgäster uppmanas att inte ligga där...


Synd att vi sålde den ön...

Inga kommentarer: