måndag 7 februari 2011

Dominica del 1

Dominica, inte att förväxla med Dominikanska Republiken, ligger mellan Guadelope och Martinique i ökedjan "Leeward Islands". Ön är grön, underbar och full av natur och kultur att utforska. 


Mycket lugnare och mera genuin än t.ex Martinique som i vårt tycke har alldeles för mycket bilar och hets. Vi blev vänligt bemötta redan på ankarplatsen där en organiserad armada av trevliga boatboys håller vakt och hjälper till med säkra bojplatser, fixar tvätt, guidade turer till indianreservat, regnskogar, varma källor, flodfärder och allt möjligt annat berikande. Killarna har båtar i olika färger med sina namn målade på sidorna och när man bestämt sig för en får man vara i fred för de andra. 


En handikappad kille erbjöd oss att köpa landets gästflagga och det känns bra att förtjänsten hamnar i rätta händer när man dessutom får ett trevligt bemötande.


Det  mesta erbjuds till vettiga priser och inte som på vissa andra ställen där en frukostbaquett kostar 45:- mot 9:- här. Att fylla 650 liter färskt regnvatten kostade oss 45:- (SAS tar ungefär samma för en liter) och diesel säljer man skattefritt för drygt sju kronor litern. Watermakern står fortfarande konserverad sen Atlantöverfarten och lär förbli så under vår tid här.
Inklareringen omfattar även utklarering och gäller två veckor. Stannar man längre måste man göra en  separat utklarering. Dessutom har man infört ett system där man registrerar sina ankomst och avgångstider, pass samt båtuppgifter på nätet. Man kan sedan gå in och redigera dem i lugn och ro inför nästa ställe och få en kod man uppger till myndigheten och på så vis slippa allt tidsödande pappersarbete.
Ett jättesteg från den annars rådande konservativa otidsenliga och tungrodda fempapperskopieringen med stämplande hit och dit. Systemet implementeras sakta ställe för ställe och om några år kan man säkert använda det överallt. Tullens lokal låg på ett stökigt industriområde men väl där var det som sagt ordning och reda. Dessutom inga hutlösa skatter och andra avgifter.


Ön har drabbats av olika orkaner och ett flertal vrak av varierande storlek ligger uppspolade på stranden vid den lilla staden Portsmouth vid Prince Ruperts Bay.


Morgonen efter vår ankomst kom Alexander, vår lokale guide, och hämtade oss för en flodtur uppför Indian River i regnskogen. En plats där delar av filmserien "Pirates of the Caribbean" spelats in. Två morgontrötta pelikaner och en häger betraktade oss på vägen dit.Kontrasten att från havsviken plötsligt befinna sig inne i regnskogen var total. Utombordsmotorn stoppades, det blev tyst och årorna kom fram.

Någon hade flyttat ut sitt möblemang och möblerat direkt i naturen vilket verkligen såg inbjudande ut. Annars låg bostäderna högt uppålade då vattenståndet i floden troligen blir ganska högt under den tyngsta regnperioden.


Vår guide flätade vackra små figurer av växtblad till tjejerna i vårt lilla sällskap. En gräshoppa och en fågel på en färsk blomma. Vi killar fick varsin flätad fisk på spön.Nästa dag tog vi en promenad genom den lilla staden och passade på att äta en god roti, ett knyte med inbakad välkryddad kycklingröra, 


samt att flanera runt och insupa den exotiska och mycket genuina atmosfären. Alla öar vi besökt har sin egen särprägel vilket gör att det är lika spännande var gång att komma till en ny plats här.
Senare under eftermiddagen vandrade vi upp för ett berg i ett närbeläget naturreservat och lät oss hänföras av både landkrabbor, eremitkräftor, ormar och andra kul typer samt den fina utsikten över viken där vi ankrat.


I reservatet fanns en imponerande artrikedom som t.ex den här exotiska småländska trädkramaren och en annan mera lokal variant av samma släkte.Dagen avslutades med en varsin kall ginger på stranden i kvällssolen. Flickorna från bygden badade och verkade njuta av helgledigheten.En liten tjej satt och såg fundersam ut. Kanske funderade hon liksom vi på hur vackert havet är så här under en sol som håller på att säga god natt och sov gott efter en dag full av fina upplevelser.

I nästa avsnitt besöker vi Caribindianerna 
och badar under vattenfall i regnskogen

Inga kommentarer: