söndag 26 juli 2009

The Irish Sea

Äntligen kom så lite fint seglarväder och vi beslöt oss för att lämna den trevliga ön Isle of Man. Inväntade därför en broöppning efter tiokaffet och passade på att bunkra diesel ute i ytterhamnen vilket var en komplicerad procedur. Först fick man i innerhamnen leta upp en liten skeppshandel längst inne i kroken, vilken endast hade öppet på förmiddagen. Då det nu råkade vara förmiddag passade vi på att prisa vår tur och handlade ett plastkort laddat med 100 liter diesel. Tanka fullt gick inte för sig utan endast ett förutbestämt antal liter i femtiointervall. Pumpen i ytterhamnen låg ca fem meter ovanför båten och man fick klättra upp och sätta i kortet, slå en pinkod, varefter man endast hade fyrtiofem sekunder på sig att klättra ned med den grova smutsiga slangen om halsen.
Första försöket missade jag och fick göra om proceduren då slangen måste tillbaka i automaten för att denna skulle gå igång på nytt. Detta fick jag reda på efter att ha ringt ett telefonnummer som stod på pumpen och som man kunde ringa vid problem. Ingen svarade utan istället fick jag ringa skeppshandeln vars nummer tursamt nog stod på inköpskvittot.
Vid andra försöket hann jag ner och börja tanka i tid, rejält smutsig runt halsen. Nu stannade pumpen efter fem och en halv liter. Upp med eländet igen och ett tredje försök, vilket fungerade så långt att styrbordstanken blev full, varpå jag snabbt försökte hinna över till babordssidan för att fortsätta att tanka i resterande mängd där. Pumpen stannade naturligtvis precis när jag fått ner munstycket i påfyllningsröret. Klättra med slangen igen, men sen var det klart. Det mesta fungerar ungefär så här i England. Man har fortfarande stampat jordgolv i verkstäderna, träramar i sina sportvagnar (Morgan) och två tappkranar i handfaten.


Vi fick en fin dagsegling, visserligen hård kryss, ner till Holyhead där inloppet kantades av ett litet vackert slott med en ruin intill av ett annat lite äldre.


Hamnen har färjeläge, marina med flytbryggor, en Yachtklubb med bojförtöjning och taxibåt som servar bojliggarna.


Liksom under vikingatiden var hamnen belägrad av skandinaver, nu i form av en av Stena Lines stora snabba katamaraner vilken trafikerar Irland härifrån.


Namnet till trots kändes orten gudsförgäten och allting andades tråkig dyster uppgivenhet. Hus och rörelser var till salu och marinans WiFi fungerade inte vilket Yachtklubbens bredvid gjorde. Inloggningskoden var dock hemlig och lämnades inte ut till utbölingar.


Över fyrahundra kronor natten kostade det att ligga här vilket vi blev tvingade till i fem dygn då lågtrycken bara vällde in med hårda vindar stick i stäv längs vår planerade färdväg.
Redaren, som är väldigt både snäll och duktig på att sköta om oss, stortvättade och tidvis såg det ut precis som på en ambulerande torkvind ombord.


Det enda som lockade i nöjesväg var byns kombinerade bingo och biografsalong.


Oss lockade det emellertid mer att mysa ombord med de sysslor som står till buds. För min del frestade ett oljebyte i motorn och Redaren roade sig med att uppmärksamt lyssna på mina svordomar då jag försökte få ur den gamla smutsiga oljan utan att grisa ner i kölsvin och på salongsdurken. Motortillverkaren rekommenderar att man suger upp den gamla oljan med en slang i oljestickans mätrör. Detta är dock så trångt att det är nästan hopplöst att använda och det går dessutom inte att suga upp all oljan den vägen. Avtappningspluggen sitter naturligtvis längst in under motorn och går bara att nå med gummiarmar, spegel och ficklampa. All resterande olja rinner ohjälpligt ut och smutsar ner då det är för trångt att hålla ett uppsamlingskärl under.
Liksom oljefiltret, vilket man för övrigt ännu inte kommit på att montera vertikalt utan satt horisontalt på motorns ena sida. Påföljden blir att innehållet även här rinner ut till kölsvinet då det inte heller finns plats att hålla en spillkopp under. Grisigt värre alltså.

Ett väderfönster öppnade sig och vi lämnade hamnen med tidvattnet, mitt på dagen, mitt i veckan och mitt i den brittiska högsommaren.
Till redarens förtjusning blev jag sjösjuk i vanlig ordning och kräkte upp både smörgåsar, frukt, nötter och annat näringsrikt hon matat mig med. Vi hade båda tagit sjösjukepiller så redaren klarade sig. För egen del finns, hårt nog, ingen hjälp att få hur angeläget det än känns varje gång. Har blivit lite av ett mandomsprov att fortsätta segla trots eländet.
Det var även en hård skola då jag seglade till sjöss i ungdomen och man var tvungen att törna till i varma, illaluktande och bullriga maskinrum i alla väder. Att gå och lägga sig, då som nu, var inte att tänka på.


Efter ett hemskt dygn med hård kryss i ny krabb sjö, som stundtals kokade som en häxkittel i tidvattenströmmarna mot gammal inblandad dyning, kom vi fram till Milford Haven och slussade in i en fin liten skyddad marina mitt i stan.


Redaren har inte erfarenhet och kunnande nog än för att ensam ta hand om båten nattetid i dåligt väder så vi har kommit överens om att jag sover på dagen och tar vakten under nätterna. Mycket av seglandet framöver kommer att bli dagseglingar. Förhoppningsvis i lite bättre och varmare väder. Biscaya och vissa bitar av Medelhavet naturligtvis undantagna.
Sjöställen var genomsura och efter avfärskning fick de hänga på tork i sittbrunnen när solen tittade fram.


Under tiden passade vi på att titta på konst och promenera en sväng på stan.


Det luktar lite mer Sydengland här och det är bara ett knappt dygns segling kvar till Landsend vilket väl rundat bjuder på fina exotiska badorter med palmer på gatorna. Redaren vet att det är så då hon som tonåring varit där på språkresa, vilket även förklarar hennes goda språkkunskaper.


Vädret ser inte bra ut så det är bara att vänta på ett nytt fönster, bita ihop, ge sig till sjöss igen och förhoppningsvis hinna runt hörnet vid Landsend innan nästa hurring kommer. Idag är det söndag och vi skall spela Yatzy och läsa något spännande. Regnet smattrar mot sittbrunnstältet.


Mot nya upplevelser!

1 kommentar:

Fabiana sa...

Hej hej!!
The pictures are just amazing!
I check up your blog everyday waiting for updates, read everything with the help of my good old friend Google Translator!hehe :)
The trip to Brazil was amazing, really really nice to be with my family and friends, but it´s also awesome to be in Sweden again! I really fell home here now!
I´m gonna orgazine my files here and soon send u some pics from Brasil.
Hope you guys are enjoying the trip and are happy :)
Go safe always!

Beijos beijos beijos!

Fabi