lördag 6 april 2013

Titusville Florida

 

Titusville ligger bra till om man som seglare vill pausa några dagar för att besöka Kennedy Space Center och attraktionerna på Disney World i Orlando. Vi hyrde därför plats i stadens utmärkta marina där lokala Manatees hälsade oss välkomna. Manatees är stora och mycket vänliga sjökor som fullvuxna väger uppemot femhundra kilo. Däggdjur och vegetarianer. De dricker gärna färskvatten och kommer direkt när man tvättar båten eller om en spolslang läcker. Vid ett tillfälle hade vi sex stycken samtidigt vid båten.Tillsammans med Claes och Jaja från s/y Septima hade vi två härliga dagar ihop med besök på både Disney World och NASA. Då det är påsk blev det naturligt att ta en sväng in om IKEA för att handla sill, knäckebröd, kaviar, påskmust först. Gratis frukost fick vi också. Alltid lockar det några extra morgonkunder som kanske även handlar något i förbifarten. Interiören är identisk överallt och det kändes som alltid vid IKEA-besök nästan som hemma.


Disney World är gigantiskt och parkeringarna så stora att det går små tåg med både konduktör och restaurangvagn så man slipper gå långa sträckor in till huvudentrén och kan äta lunch i lugn och ro innan man kommer fram och tar itu med Kalle Anka & Co.Det är dyrt att gå in men man får helt klart full valuta för pengarna. Precis som på flyget har man infört säkerhetskontroll av handbaggaget. Verkade dock mest vara ett spel för gallerierna då varken detektorer eller kroppsvisitering förekom.


Som sagt, det är stort här och det gäller att orientera sig och välja ut godbitarna. En dag går fort och man har inte tråkigt en sekund. Allt är rent, snyggt och proffsigt arrangerat. Aldrig köer vid toaletter till exempel och för det mesta acceptabla väntetider vid de olika attraktionerna.

 
 Orienterings och strategimöte

 Indiana Jones show

 Huvudgatan


Action!
Fantastiska kulisser

Romantik
 
Nostalgi

och glamour

Säg vad man vill  men fantastiskt är det. Amerikanarna är duktiga och inget lämnas åt slumpen. Det kvittar om man är liten eller stor, ung eller gammal för underhållande är det att fascineras över all teknik och allt kunnande som ligger bakom så här stora projekt.
Ett annat måste i de här trakterna är som sagt en rymdresa på Kennedy Space Center/NASA ute på Cape Caneveral. Med hyrbil tar det bara tjugo minuter att köra från Titusville. Påföljande dag åkte vi dit ihop och lät oss åter imponeras.

 
Monteringshallen för fyrverkeripjäserna

 Avskjutningsrampen


 Kontrollrummet Cockpit på månlandaren

 Rymdresa på IMAX bio med 3D-glasögon


Besöket avslutade vi med en verklighetstrogen uppskjutning i simulator där man fick uppleva den våldsamma starten och hur allting lugnar ner sig efter att de olika raketstegen gjort sitt till tyngdlösheten när gravitationen släppt. Ganska häftigt att sväva omkring precis som när vi brukar dyka i Karibiens turkosa djup helt tyngdlösa. Redaren fick hålla mig i livremmen så jag inte skulle flyta iväg medan hon håll sig själv i stolen.
Något annat man inte bör missa är såklart Epcot Center i Orlando så när vi återhämtat oss från tyngdlösheten några dagar senare tog vi vår hyrbil en tidig morgon och åkte dit.Här kan man förutom en massa spektakulära attraktioner uppleva mycket verklighetstrogna imitationer av olika länder i världen som till exempel;

 Norge

 Kina

 Japan

 Tyskland

  Italien

 Marocko

 Frankrike

 England

 Canada

 och så Amerika naturligtvis

Att köa vid attraktionerna här är inte alltid värt mödan vilket det definitivt var på Disney World. Vi ägnade därför merparten att strosa runt och vara globetrottrar på låtsas till skillnad mot vardags då vi ju är det på riktigt.


Det pågick allt möjligt kul samt ett trädgårdstema med fantastiska kreationer och det prunkade av blommor överallt. Rent, vackert och välorganiserat överallt.
Lite attraktioner måste man ju prova och trots mogen ålder kan man inte låta bli att tycka det är ganska häftigt att få vara lite barnslig.
Dags att åka båt!

Inga kommentarer: