söndag 4 november 2012

Sunday morning swap

Varje söndagsmorgon är det marin loppmarknad med och för långseglare, eller långliggare, på Mar Marine, Rio Dulce då man idkar byteshandel eller säljer det man inte behöver längre alternativt köper det man kommer att behöva under den fortsatta resan. Priserna brukar vara mycket rimliga. Nästan alla kommer sjövägen i sina jollar från de olika marinorna här längs floden. Mycket avspänt, socialt och hemtrevligt. Andemeningen är att hjälpa varandra, inte tjäna pengar.


 

Känner man för det serveras det utmärkt söndagsfrukost också. Halva nöjet med besöket är att studera folket vilket lämpligen görs i lugn och ro medan man dricker upp sista kaffeslurken efter frukosten.

 

En härlig mix av olika nationaliteter från hela världen. Och var hittar man en långseglare himma från Lomma om inte här! Dessutom med en svensk flagga till salu.

Det är bra omsättning på prylarna. Många säljer sina sjökort och cruisingguides från tidigare seglingar och köper nya för kommande äventyr. Precis som vi och med turen att hitta precis det vi letade efter. En hel bärkasse blev det.


Tillbaka ombord granskade vi våra fynd och Redaren bjöd på hemlagad sval tamarindsaft med ett par läskiga men läskande rambutanfrukter.Tamarind (Tamarindus indica) är en ärtväxt som ursprungligen kommer från Afrika och är vanlig i Indien. Det är den enda arten i släktet. Namnet kommer från arabiska tamr hind, vilket betyder 'indisk dadel'. Växten är ett högt träd, och veden är mycket hård och används bland annat till promenadkäppar. De hela fruktbaljorna och fröna används som föda. Fruktköttet är syrligt och innehåller 25% socker.

Omogna tamarindskidor äts som grönsak, frukterna är mycket syrliga. Fröna omges av en brun pasta-liknande massa som tas tillvara och säljs i burkar eller pressat till kakor. Det hårda skalet avger ingen fukt och pastan hindras därför från uttorkning och oskalad frukt har därför exceptionell hållbarhet. Tamarind används i HP-sås och Worcestershiresås för den syrliga smaken, och tamarind ingår ofta i de olika asiatiska köken.

Tamarindsaft och fruktkött

Rambutan

Rambutan (Nephelium lappaceum) är en taggig frukt med en ganska stor kärna i mitten. Fruktköttet är ljust och vattnigt. Trots sitt avskräckande yttre är frukten mycket njutbar med en smak som något påminner om fläder.
Loppmarknad, med eller utan loppor med hem...?

Inga kommentarer: