onsdag 31 oktober 2012

Tillbaka ombord

Så kom dagen till slut då sommaren hemma var slut och vi själva också alldeles slut var tillbaka ombord på vår kära båt s/y Liberator. Vi har spenderat en härlig tid med att passa på att se lite av det inre i Guatemala innan vi åkte till båten. Ställen som den underbara gamla spanska staden Antigua, vulkanen Pacaya och marknaden i Chichicastenango.
Från Antigua tog vi bussen till Guatemala City där vi bytte från en liten lokalbuss till en stor komfortabel luftkonditionerad långfärdsbuss med sköna säten. En hel dag tog det att komma till Fronteras vid Rio Dulce och kostade ca 100:- SEK. Bra priser över lag i det här landet.
Väl framme strax innan det blev mörkt kom Manuel, dockmaster på Tortugal Marina, och hämtade oss med båt då det inte går att köra bil ända fram till marinan.Det var fruktansvärt spännande att återvända och vi stålsatte oss för att kanske hitta en skitig och möglig båt. Den har legat sex månader inpackad med heltäckande kapell under hela regnperioden och dessutom i vattnet till skillnad mot tidigare år på Grenada och Curacao den den stod uppallad på land. Till vår stora lättnad var allting som när vi lämnade den i april. Dessutom nytvättad både in och utvändigt. Batterierna fulladdade och motorn varmkörd regelbundet. Den ligger i sötvatten så man slipper den beväxning som uppkommer i salt tropiskt vatten. Det som fanns på skrovet när vi kom hit dör i sötvattnet och det lilla som bildas här dör när vi återvänder ut i havet från floden.


Att komma hemifrån kallt ruggigt höstväder till tropisk värme och dessutom då det fortfarande är ganska fuktigt gör det extra jobbigt. Speciellt om båten, som tidigare, legat på land och man måste sätta igång med att slipa och måla botten flera gånger. Den pinan slapp vi i år då det bara var att flytta ombord direkt. Vi hade ju dessutom redan börjat vänja oss vid värmen under vår rundresa. 
Innan vi lämnade båten servade vi allt. Olje, filterbyten, vaxning och polering och en hel rad andra förebyggande åtgärder. Allt enligt en nästan två A4-sidor lång checklista.


Vattnet i floden är rent och badbart. Man kan till och med använda det som dricksvatten efter filtrering och UV-behandling. Behagliga trettio grader till morgondoppet till skillnad mot 16-18 grader i somras. Lite väl varmt i mitt tycke och optimalt är väl runt tjugofem. Men synd att klaga så länge man inte bränner sig. Värre är det med solen som verkligen tar ordentligt. Hatt, minst faktor tjugo att smörja med och så mycket skugga som möjligt. Kapellet får stanna uppe ett tag till!


Marinan är ganska tom på folk just nu då de flesta väntar till december med att återvända till sina båtar. Likaså hotellgästerna. Orkan och regnsäsongen är över då. Stället är perfekt att lämna sin båt på då inga orkaner når hit, priset att få ha båten här under ständig tillsyn är rimligt och det finns vakter dygnet runt. Absolut ingenting var stulet. Alla fendrar, tampar, utombordare, jolle etc var kvar.


Tortugal är ett sympatiskt ställe. Vänlig personal, en utmärkt restaurang, mysigt bibliotek med tv/video och biljardbord samt rena duschar. Det finns tvättmaskiner och vid båten är det både dricks och spolvatten plus eluttag och bäst av allt, fritt trådlöst internet som till och med fungerar utmärkt nere i båtens salong. Man kan både lyssna på SR:s morgoneko och läsa dagstidningarnas nätupplagor med svenska nyheter till frukost. Vilken fantastisk teknik. Speciellt för oss som föddes i en tid då det inte ens fanns TV i hemmen.


 Buster sover på dagarna och vaktar om nätterna.

Det lilla samhället, stort, eller litet, som Tomelilla, sjuder av liv. Här hittar man det mesta och om något fattas beställer man så kommer det med bussen från Guatemala City på några dagar. Fullt med frukt och grönsakshandlare, bagerier, slakterier, restauranger, järnaffärer, tandläkare som lagar för 30:- och mycket annat.

Huvudgatan i Fronteras/Rio Dulce

Själva brukar vi ta jollen över floden till andra sida där Chickie, en inflyttad kines, har sin tienda som är en sorts diversehandel typ Lantmännen hemma. Här fixas det mesta. Man kan till och med få fyllt båtens europeiska gasolflaskor med kopplingar som är så långt från landets standard man kan komma. Det som inte passar i den vägen tillverkar någon bysmed i sin lilla verkstad med stampat jordgolv.Nu skall vi ta det lugnt ett par veckor och göra sjöklart. Kapellet skall av, seglen monteras på rullarna, dieseltankarna bottensugas från kondensvatten, loggen rengöras,  nya batterier införskaffas då värmen gör att blybatterier tar slut på ca tre år, alla skot och fall skall på plats samt massor av annat smått och gott. När allt känns bra tar vi en provtur på den stora insjön Lago Izabal för att sedan, om allt är ok, i sakta mak puttra nedströms ut till kusten genom det vackra gröna och frodiga landskapet. Mycket njutbart att slippa stressa och ha all tid i världen. Vi har tid att inte göra något alls om andan faller på och bara vara någon dag.

 
Praktisk vakuumsug som går att både byta olja i motorn med och suga upp slagvatten ur kölsvinet eller bottensuga dieseltankarna från kondens etc. (Biltema och med flyg över Atlanten!).

Varma hälsningar inför vår fjärde säsong!

Inga kommentarer: