fredag 19 oktober 2012

Antiqua Guatemala

Så var vi på resande fot igen. En spännande resa, först med tågförsening vilket gjorde att vi nästan missade första flyget till New York, sedan tekniskt fel på NY-planet som gjorde att en av oss missade anslutningsflyget till Miami då vi var tvungna att dela på oss för att hämta ut bagaget vilket vid resa till USA inte kan checkas in hela vägen.


Hur som helst återförenades vi i Miami för en övernattning och vidare flyg till Guatemala City dagen efter. Nu från Fort Lauderdale dit vi kört med hyrbil och yrat runt i nattmörkret för att hitta hotellet. Som tur är sitter resvanan i och det är bara att gilla läget.
Från Guatemala City tog vi en taxi till den gamla vackra staden Antiqua som ligger intill två aktiva vulkaner. Klimatet är svalt och skönt då vi nu kommit en bit högre upp. Det lilla hemtrevliga hotellet överraskade oss verkligen positivt och det var riktigt skönt att få vila ut och bli av med den värsta tröttheten efter åtta timmars tidsomställning och två dygns resande. Båten får vänta fem dagar och under tiden passar vi på att utforska den här delen av landet.
Vi återhämtade oss så sakta från jetlaggen genom att ta det lugnt och vila mycket de första dagarna. Tempot i Antiqua är "laid back" och det finns mycket vackert att njuta av i stilla mak. Konstmuseer, gamla vackra katedraler, små mysiga innergårdar vilka prunkar av blommor och grönt och mycket annat.


Det är rent och snyggt överallt, husen är välskötta och mycket vackra. Människorna är vänliga, artiga och hjälpsamma. Försäljare på gatorna accepterar ett nej med ett leende. Allt som finns att läsa på svenska ambassadens hemsida om hur kriminellt och farligt det är här har hittills kommit på skam.
Restaurangerna är många och vi häpnar vilken mat det serveras här. Outstanding på sina ställen. Och kaffet skall vi bara inte tala om... 
Kaffe är en stor exportvara i Guatemala och landets bästa kaffe kommer från en plantage som heter Filadelfia. (http://filadelfiacoffee.com/)
Verksamheten har gått i arv genom många generationer Dalton och startade med kaktusodlingar där man utvann ett rött färgämne vilket tyskarna snart fann ut att framställa på kemisk väg. Man övergick då till kaffeodling. Som kaffeälskande sjöfarare var ett besök av nöden.

 

Guidade turer är överlag billiga och prisvärda. Guiderna är pålästa och pratar utmärk engelska. Så även här. Man kör runt med stora terrängjeepar och visar odlingarna först.

 
Efter rundturen bland kaffebuskarna fick vi se hur man sorterar upp, torkar, skalar och rostar bönorna.
 Rosteriet

 Kaffet sorteras i olika kvaliteter och paketeras


Slutligen blev det provsmakning och naturligtvis möjlighet att köpa kaffe i plantagens outlet. Bra tryck i kaffet och riktigt gott var det.

Koffein, inte kokain!

Inga kommentarer: