onsdag 24 oktober 2012

Marknad i Chichicastenango

Tidigt en söndagsmorgon hoppade vi upp pigga och utvilade och hoppade vidare upp på en buss som stannade precis utanför vårt lilla hemtrevliga hotell Don Pedro och åkte iväg till marknaden i Chichicastenango.


Landskapet är grönt nu i slutet av regnperioden och vackert kuperat med både berg och stora sjöar i bakgrunden. Husen är ofta kul och udda.


Trafikrytmen är jämförbar med ett ordinärt formel 1 lopp och precis som i den sporten skördas det offer även här. Vi såg flera svåra olyckor och var nära ögat att själva bli inblandade ett otal gånger.Ungefär halvvägs stannade vi och fick en kvart på oss att äta en god och näringsrik frukost kaffe, ägg, bröd och bönor.


När vi kom fram till Chichicastenango krånglade bussen sig in till centrum genom små trånga gränder, ofta med endast ett par centimeters mariginal.Folk var målinriktade och det gick en strid ström mot marknaden. En del hade sin inte ont anande stackars lilla tamgris med för att säljas till slakt. Ägaren berättade att den hette Mårten efter en halvtokig turist som sprungit runt på gatorna flera nätter i rad och nöffat och gallskrikit som en stucken gris.


Mångfalden är enorm, trängseln stor och man undrar hur mycket av det digra utbudet som verkligen säljs under dagen.


 

Redaren var i sitt esse och fick mot förmodan även mig på köphumör. Här gällde det att pruta! Vi började så vackert att på svenskt vis generat bjuda under bara lite grand.


Det visade sig att vi fick det för vad vi bjöd så vi blev snabbt riktigt fräcka och gick ut med halva priset. Vi fick sakerna även då.


 
De små trevliga trehjuliga taxibilarna finns överallt och är billiga. Killarna som kör tar sig fram på ett häpnadsväckande sätt men ibland blir det stopp som här. Bussen fick dock ge sig och backa undan!


När vi handlat vad vi orkade bära blev vi hungriga och hittade ett trevligt hotell med en fantastisk trädgård där vi fick vår lunch.
Det var ett fint hotell och maten var god. Personalen var uppmärksam, rapp och vänlig. Papegojorna hade sina åsikter om det mesta och diskuterade oss sinsemellan ganska högljutt.Tucanbirds
 

Ara papegoja


När vi mätta och belåtna med både mat och inköp kom ut från hotellet stod en av försäljorskorna som vi handlat mest av och väntade på att få försöka sälja ännu ytterligare någon sak. Hon var envis och följde oss ända till bussen och gav inte upp förrän bussen körde iväg.

 

Nu väntar båten!

Inga kommentarer: