fredag 30 december 2011

Vad mer kan man begära av en utflykt?...

En annorlunda mellandagsutflykt i tropikerna med två polisrazzior och en lös papegoja på bussen, förföljda av vilda apor och en lös häst i regnskogen plus en liten näve guld ur en bäck. Det är nog ganska svårslaget och dessutom helt sant.
Vi tar det från början. Julen är över och vi har fått uppleva en trevlig sådan ihop med ett tjugotal andra långseglare av olika nationalitet.


Själv var vi det enda paret från Sverige och på julafton hade vi gemensamt bokat en liten trevlig kvarterskrog där krögaren satt ihop en hel meny efter eget huvud.Dagen efter på juldagen hade vi själva ett stort knytkalas på hamnplan i marinan där alla åt av varandras mat. Kul att få smaka sig igenom olika länders traditionella julrätter och själv få bidra med några av våra.


När vi sovit ut och smält all den goda maten bestämde vi oss för att göra en utflykt upp i bergen och vandra genom regnskogen ner till havet. Det finns en nationalpark som heter Tayrona och dit åker de flesta organiserat med guide. Själv tycker vi det är roligare att åka med lokalbussar och få genuina upplevelser utan att få allt tillrättalagt. Dessutom mycket billigare. En guidad dagstur kostar ca 600:- SEK att jämföra med bussen som kostar 15:-. Visserligen enkel resa och per person. Många av bussarna är säkert privata och ofta personligt dekorerade som denna hemtrevliga variant med vita gardiner och fransvolanger fastsatta med häftstift i framrutans gummilist.


Bussen var precis full och vi fick de absolut två sista sittplatserna. I gången hade man stuvat diverse fraktgods. Innan avgång kom tungt beväpnad polis ombord och samlade in id-kort från utvalda personer vilka sen kollades mot något register via mobiltelefoner. Vilka kriterierna var framgick inte och vi själva slapp kontrollen.


Väl framme vid Tayrona klev vi och en del andra resenärer av för att bege oss in i regnskogen och njuta av djur och natur. Då regnperioden är över var det relativt torrt men vissa sträckor var fortfarande ganska leriga och svårframkomliga.Parken ligger på bergssidan längs havet norr om Santa Marta och vi letade upp en led som gick genom regnskogen ner till havet.  Att bli betraktad av en häst ute i djungeln var lite oväntat.


Lite mer väntat var kanske att få se vilda apor även om det kanske inte är så vanligt att de kommer så nära som de gjorde här. Vi fick två träffar, först med en ganska stor flock bruna stora och senare såg vi även ett par små svartvita men tyvärr utan att få något bra foto.Termiter finns lite varstans och det är inte ovanligt att man bygger sina bon runt trädstammar. Samhällena består av kung och drottning. Båda är fertila och honan lägger flera tusentals ägg per dygn. Dör hon träder en annan hona in. Övriga invånare är arbetare som är både blinda och sterila samt vakter med så stora käkar att de inte kan äta själv utan matas av arbetare.


Överallt ser man små motorvägar med termiter som vandrar tomhänta åt ett håll och bär på byggmaterial åt andra hållet tillbaka till samhället. Man bygger små tunnelrör utanpå träden för att vara skyddade på sin väg upp i trädkronorna.


Vissa träd har fotbollsstora frukter som växer lite slumpartat direkt på stammarna. De liknade nästan förvuxna grapefrukter. Röd peppar hittade vi också av vilka ett par fick följa med hem till byssan ombord.Efter en lång och mödosam vandring genom den varma djungeln kom vi fram till havet och kunde svalka oss ett tag. Vi passade på att äta upp vår matsäck och släcka törsten med kristallklart vatten vi tappat på flaskor vid en källa under vår vandring. En flod med mycket svalt vatten flöt ut i havet och vi kunde även svalka våra välluktande fötter som varit innestängda i varma ullstrumpor och vandringskängor hela dagen.Det finns gott om vattendrag och under vandringen tillbaka ropade Kinna plötsligt upphetsat: "GULD-GULD"!!! och döm om min förvåning,


det glittrade av små guldflarn i en liten bäck. Ryktet vi hört besannades men det lär vara förbjudet att vaska ur guldet.


Frestelsen blev dock för stor som bilden här avslöjar. Hur mycket det blev innan solen gick ner tänker jag dock inte avslöja...


I övrigt var det klent med både ormar, tigrar och björnar men en och annan boplats med infödingar som odlade bananer och annat gott fick vi se längs stigarna.
Efter drönarlivet i marinan var turen ganska påfrestande och det var gott att sätta sig med en kall lemonad och vänta på bussen tillbaka till Santa Marta och vårt guppande hem.


Bussen var precis fullproppad och vi fick nöja oss med ståplats i nära två timmar vilket kanske inte var så där jättekul efter en hel dags vandring. Kul var dock att en lös tam liten papegoja härjade fritt i bussen och delade både mat och dryck med folk.


Även den här resan blev det polisrazzia. Lite mer omfattande den här gången. Alla fick kliva av och under tiden genomsöktes bussen minutiöst av polis utrustade med både ficklampor och stora revolvrar. Bussen var en långfärdsdito och kom från Venezuela varifrån det troligen smugglas både det ena och det andra. Det är visst inte ovanligt att man gömmer stora plastdunkar med bensin bland bagaget.


Från det ena till det andra så har båten begåvats med nya solpaneler. Tidigare hade vi mjuka sådana som låg på solseglet, biminitoppen, men det visade sig bara vara skräp som efter ett år upphörde att ge ström. Viking Yachting i Göteborg, som sålt skräpet, bytte dock ut dem mot nya av annan typ som hittills fungerat klanderfritt. Grossisten, Exergon i Stockholm, tog dock avstånd från precis alla argument att panelerna de facto inte uppfyllde angiven effekt längre och menade mer eller mindre att det var solen det var fel på. Tycker man skall undvika att gynna ett sådant företag! EXERGON i Stockholm var det.


Panelerna ger maximalt med ström om de placeras vinkelrätt mot solen. Efter en tids funderande fick jag med hjälp av ett par böjda rostfria rör och några hållare i aluminium för cykelstyren, allt inhandlat billigt lokalt här, till hållare som kan vridas både horisontellt och vertikalt. Panelerna kan därför både fällas in längs sidorna eller fällas ut och alltid vinklas rakt mot solen.


 Gott Nytt År!

Inga kommentarer: