tisdag 20 december 2011

Jul i Colombia


Första julen under vår långsegling låg vi i Puerto Mogan på Gran Canaria och passade då på att fira med släkt och vänner i Sverige. Andra julen firade vi i Admirality Bay på den Västindiska ön Bequia ihop med femton andra svenska långseglare. Den kommande julen som nu står för dörren kommer vi att fira i Santa Marta, Colombia.


Det har börjat blåsa här liksom det gjort i Sverige den senaste tiden. Det gör så under slutet av december och hela januari. Mest på nätterna och rejält emellanåt. Ett tyskt par som gav sig iväg mot Panama för en dryg vecka sedan överraskades av hårda vindar och beslöt att söka nödhamn i Barranquilla vid (floden) Rio Magdalenas mynning.
Man visste tydligen inte hur farligt stället är. Dels för att det flyter ut en massa stora stockar och annat bråte som kan skada båten då strömmen är mycket stark, dels för att djupen i sjökorten inte stämmer alltid då det hela tiden bildas nya grundbankar och gamla försvinner. Dessutom är kriminaliteten hög och det är mer eller mindre laglöst land runt flodmynningen. 
Vad hände? Jo de gick hårt på grund och fick gå i livflotten och lämna båten. Några fiskare räddade dem och när man senare återvände för att försöka bärga båten var den plundrad på precis allt och man hade som kronan på verket satt fyr på inredningen. Stackars människor. De kommer enligt utsago att vara med på vår gemensamma fest här på julafton så vi får säkert deras egen version av vad som hände så småningom.
Santa Marta sjuder av liv inför julen. Det är full kommers i butikerna och hela stan är pyntad. På kvällarna finns det fantastiska ljuskreationer längs hela strandvägen och i parkerna.
I Marinan kör killarna som jobbar här runt i små vita elbilar klädda i röda tomteluvor. Allt för att vi skall känna oss hemma och få del av julfirandet.
Snö finns faktiskt här på de närbelägna 5770 meter höga topparna av Sierra Nevada de Santa Marta, världens största kustberg. Där ligger också nationalparken Tayrona vilken vi har planer på att besöka inom kort. Inlägg kommer så småningom.


Kinna har passat på att fylla jämnt, tror det var fyrtio, så det gäller att passa på när det vankas tårta. Ju fler rosor, desto större tårta! Själv blev jag magsjuk och riktigt dålig så vi fick ställa in födelsedagsmiddagen på kvällen. Tårtan missade jag också så den var det i alla fall inte.


Astrid grattade också
Precis som hemma har det varit inköp av julmat vilket inte är helt lätt här men med lite fantasi och en del kompromisser har Kinna fått till det riktigt bra.


Det blev både köttbullar, julskinka och Jansson frestelse plus att vi hittade Abbas röda rom på glasburk. Jansson var inte helt lätt men med en burk sardiner i tomat, nejlikor, salt och kryddpeppar blev det riktigt bra.


Med bra Internetuppkoppling, vilket marinan håller med, har vi via SVT-play tillgång till de flesta program och tittar på Aktuellt och Rapport dagligen. Kalle Anka är naturligtvis ett måste i eftermiddag...
Vår rutt på haven sen vi lämnade Domsten är nu uppdaterad och mer detaljerad om man zoomar in ordentligt. Länken går till Google Maps och finns uppe till höger.
Vi återkommer efter julhelgen och avslutar det här inlägget med att önska våra vänner som följer vår resa här på bloggen en riktigt;

God Jul!

Knoll o Tott instämmer!

Inga kommentarer: