lördag 22 januari 2011

Martinique

Läste i vår marina guidebok vad vi hade att vänta oss av havet mellan öarna St Lucia och Martinique. För en gångs skull stämde det exakt och jag kräktes fyra gånger med Redaren som medlidande åskådare. Lika förlösande som alltid men van som man är går det bra att jobba som vanligt ändå. Havet var hemskt med krabb korssjö från alla håll och fullt av skrämmande stora toppiga tremetersvågor.  Överfarten var dock kort, mindre än en halv dag så snart gick vi för motor in i en lugn vik.


Vi fortsatte förbi vackra St Anne till ett ställe längst in som heter Marin. En modern jättemarina ligger där och vattnet är lite sunkigt så vi ankrade endast upp ett par timmar för att klarera in hos tullen. Exemplariskt enkelt med självbetjäning vid dataterminaler.


Med radaröverlägg i sjökortet verifieras positionen vilket är ovärderligt speciellt under mörker eller i häftiga regnskurar då sikten oftast är nästintill obefintlig. Alla lila prickar är ekon från andra båtar.


Martinique är ett län i Frankrike dock med Atlanten mellan och det pumpas över massor av EU-pengar att bygga vägar och köpcentras för. Trafiken är intensiv, vägarna förstklassiga och tempot påtagligt likt det där hemma samt högre än på de öar vi hittills besökt. Mycket av landsbygden kunde faktiskt lika bra legat någonstans i Sydeuropa. Mat finns i överflöd och dessutom till vettiga priser. Många stora supermarkets ser ut precis som i Europa och vi passade på att fylla på förråden ombord. 
Under tiden vi var iland blåste det upp och när vi åkte tillbaka med jollen till vår ankarplats var båten borta. Kändes lite lätt obehagligt men vi hittade den snart och det visade sig att ankaret släppt och båten hade givit sig av på egen hand men räddats av besättningen på en annan båt som säkrat den vid en boj. Inga skador som tur var så vi skyndade oss ut till St Anne som vi passerade på vägen in. Betydligt bättre både ankarbotten och vatten där.


En liten trevlig kommun med både apotek, bageri, speceriaffär, restauranger och litet torg med kyrka på. Bäst av allt, färska baguetter varje morgon.

Vi provade på en lokal delikatess som heter Boudin noir eller blanche. Små skinntollar med fyllning som påminner om ingefärskryddad blodpudding. Gott? delade meningar...


En regnig dag hyrde vi bil och körde runt hela ön som är väldigt grön och i viss mån påminner en del om vackra Madeira som vi också utforskade tidigare under vår resa. En annan dag var vi ute och fotvandrade för att en tredje bara lata oss med bad och en bra bok.


I morgon är det kanske försent...

Inga kommentarer: