torsdag 3 januari 2013

Isla Mujeres, kvinnornas ÖVi ligger som tidigare nämnts på en liten Ö utanför Yucatanhalvöns nordöstra hörn i Mexiko och tänker fortsätta med det ännu en tid då ön är ett litet paradis i sig och vi har förmånen att ha gott om tid.


Isla Mujeres heter den, vilket betyder Kvinnornas Ö. Själv trodde jag först att det kommer sig av att öns befolkning innan turismens intåg uteslutande bestod av fiskarfamiljer och att männen var till havs med sina trålare långa tider med sina kvinnor kvar på ön. Naturligtvis är namnet äldre än trålarna och kommer från spanjorerna som invaderade Mexiko på 1700-talet då de fann en massa bildskulpturer av gudinnor som tillverkats av Mayaindianerna som varit på ön sen femhundratalet e.kr.
 Många fiskar fortfarande men de flesta verkar livnära sig på turismen här. Likadant är det med marinan vi ligger vid, El Milagro, som tidigare var en "shrimp dock" en anläggning där räktrålarna lämnade sina fångster. Den stora hallen där fisk och skaldjur gjordes vid finns kvar men nu med hotellrum, bibliotek, tvättstuga, pingisrum, gemensamhetskök, bar etc. Allt är inte klart än och det muras och snickras för fullt med nya lägenheter på ovanvåningen.Julafton firade vi ombord ihop med Skype, Knoll och Tott. I sittbrunnen var kompassen stämningsfullt pyntad. Hemlängtan, tja kanske lite men den gick fort över...


Gemensamt fixade vi ihop ett litet julbord efter bästa förmåga med de knappa resurser som finns för att skapa ett sådant i Karibien. I ärlighetens namn stod Redaren för det mesta medan jag själv endast bidrog med brunkålen och en glupande aptit.


 

Eric från USA som hållt på med att sanera bort ställets fiskdoft sen 2005 bjöd alla sina gäster här på kalkon under juldagen. Mycket trevligt och uppskattat. Kul som alltid att få träffa och lära känna nya långseglare.


Alla bidrog med olika hemlagade tillbehörÖn är bara ca 12 km lång och några meter bred, har fina både gång och cykelvägar med måttlig trafik och är därför mycket lämplig att utforska både till fots och med våra små sympatiska hopfällbara Monark skeppscyklar.Vattnen runt ön bjuder på fantastisk dykning. Det finns en stor koloni havssköldpaddor och även ett välkänt undervattensmuseum med 400 skulpturer av olika kommuninvånare. Wikipedia berättar följande;

"Cancun Underwater Museum är en serie skulpturer av Jason deCaires Taylor placerade under vattnet utanför Isla de Mujeres och Cancún, Mexiko. Projektet startade i november 2009 med placering av hundra statyer i grunda vatten i Cancún National Marine Park, som tidigare hade skadats av stormar.
Skulpturerna är skapade med pH-neutral marina betong och är baserade på medlemmarna i det lokala samhället. Konstnären planerade skulpturer som konstgjorda rev med eld korall planterade de första skulpturerna. Totalt 400 skulpturer planeras att installeras i slutet av 2010."


Undervattensvideo "The silent evolution" Isla Mujeres (klicka på texten)


På ön finns en dekompressionskammare för att hjälpa de som drabbas av dykarsjukaEn del ovanliga palmer bär frukt i form av elektriska ljuskronorVackra solnedgångar blir man fort bortskämd med i KaribienNyårsafton började vi på tu man hand med en god middag. Efter maten njöt Redaren av en god Tiramisu och själv blev jag spyfärdig av en rälig Cuhiba cigarr från Cuba vilken kostade nästan lika mycket som finskjortan jag hade på mig.


På nyårsnatten höll den vackra kyrkan öppet, kommunen hade dukat hela torget samt satt upp en jättescen med live music och bjöd på tolvslaget på ett spektakulärt fyrverkeri som säkert syntes från fastlandet också. Här träffade vi våra seglarvänner men att umgås och prata var omöjligt du musiken från scenen var öronbedövande och höll på ända till sex på morgonen. Den hördes ända till båten då vi kröp till kojs tidigt den första januari 2013.
 Ha det bättre!

Inga kommentarer: