söndag 8 april 2012

Visst finns det risker. Både här och där...

Efter en underbar tid i Guatemala med vänliga hjälpsamma människor och en underbar natur kan vi konstatera att vi aldrig vid något tillfälle känt oss otrygga eller hotade trots vad som finns att läsa i nedanstående information från svenska ambassaden i Guatemala.
Egentligen borde vi redan vara rånade, mördade, överkörda plus en massa annat hemskt och jag kan inte låta bli att samtidigt tänka på att vi måste gå vakt om nätterna i hamnen i den lilla idyllen därhemma för att inte bli av med båtar, utombordare och annan utrustning och att rån, mord och våldtäkter också är vardagsmat nuförtiden. Trots att det är ett "välmående" land...
Nu åker vi snart hem på semester för att vila upp oss inför nästa vinter här i Karibien. Båten är i utmärkt skick, konserverad, täckt med kapell och ligger välbevakad dygnet om. Dessutom i sötvatten. Planerna är att fortsätta medurs i Karibiska havet när vi kommer tillbaka för att kanske uppleva Kuba, Jamaica, Puerto Rico, Bahamas, USA och ...? 
Avslutningsvis kan vi konstatera att vi är helt överens om att den här säsongens upplevelser varit i särklass. Dock utan att förringa tidigare upplevelser. 
Ett och annat inlägg kommer eventuellt under mellanperioden om något kul dyker upp. Tack för all uppskattning vi fått för våra berättelser.


Svea o Ture Turist

Allmänt om säkerhetsläget
Säkerhetsläget  är prekärt. I december 1996 undertecknades fredsavtalen i Guatemala vilket markerade slutet på en över trettio år lång intern väpnad konflikt. Sedan dess har våldet tilltagit inte minst  i Guatemala City. Ingen av stadens zoner kan längre klassas som säker. Mord, väpnade personrån, kidnappningar och våldtäkter förekommer i alla delar av staden, även i stadsdelarna 9, 10, 14 och 15, som tidigare ansågs vara mer säkra.
Försiktighet bör iakttas vid resa såväl i staden som på landsbygden. Även om brottsligheten är mest utbredd i huvudstaden förekommer väpnade rån och överfall i alla delar av landet. Kriminaliteten i Antigua har ökat den senaste tiden med ett flertal mord, rån och våldtäkter.
De höga våldsnivåerna i kombination med den utbredda straffriheten (97% när det gäller mord) har skapat ett osäkert samhälle där kriminella ungdomsgäng, narkotikarelaterad organiserad brottslighet och vanlig kriminalitet har vunnit allt större terräng. Polisen, liksom åklagare och domare, uppvisar stora brister och korruption förekommer på alla nivåer.
Den illegala vapenhandeln är omfattande. Uppskattningsvis finns mer än en miljon handeldvapen i omlopp i landet. De allra flesta mord sker med skjutvapen. Under 2010 mördades omkring 6 000 personer i landet, varav knappt 700 kvinnor. Det är inte ovanligt att våldtäkter förekommer i samband med rån och kidnappningar.

Naturförhållanden
Under regnperioden, som infaller mellan maj och november, kan Guatemala drabbas av tropiska stormar och orkaner samt kraftig nederbörd som kan medföra översvämningar och jordskred. Under denna period uppmanas resenärer att undvika vistelse i närheten av översvämmade floder, iaktta stor försiktighet vid resa i drabbade områden samt hålla sig väl informerade om framkomligheten på vägarna i landet.
Risken för jordskalv och jordbävningar är stor. Mindre skalv sker varje månad, och skalv med en magnitud på omkring 6 på Richterskalan förekommer årligen. Det senaste större jordskalvet inträffade 1976 då runt 20 000 personer omkom, varav de allra flesta bodde i fattiga och sårbara områden.
Kriminalitet och personlig säkerhet
Ambassaden vill ge följande råd till den som besöker Guatemala:
• Var ständigt uppmärksam på vad som sker i din omgivning.
• Undvik att öppet exponera smycken och andra värdesaker - gäller även solglasögon, handväskor, modesmycken samt kameror etc.
• Undvik att prata i mobiltelefon vid promenad på gatan. Väpnade rån av mobiltelefoner är vanligt förekommande.
• Undvik att bära stora mängder kontanter (en lättillgänglig summa, t.ex. motsvarande ett par hundra SEK, kan dock rekommenderas för att i händelse av rån snabbt bli av med gärningsmännen) och förvara pass, kontokort och andra värdeföremål i väska innanför kläderna (oumbärlig kopia av pass förvaras separat och medtas).
• Var mentalt förberedd på att du kan råka ut för stöld/rån. Gör aldrig motstånd och följ aldrig efter rånare/ficktjuvar. Vapen är vanligt förekommande och motstånd från offret får ofta mycket olyckliga konsekvenser.
• Håll i passet! Utfärdande av provisoriska pass kostar SEK 1600. Om ni reser med provisoriska pass via USA krävs visering.
• Under 2011 har det förekommit ett flertal lynchningar på olika platser i Guatemala, framför allt på landsbygden. Undvik trängsel och folksamlingar. Lyssna på lokala radiostationer eller informera dig t.ex. av hotellpersonal för att ej hamna i större protestaktioner som till exempel vägblockader och demonstrationer.
• Särskild försiktighet bör iakttas vid resa till/från och omkring turistmålen Antigua, Petén, Tikal och sjön Atitlán, där flera väpnade överfall har förekommit. Undvik att besöka obevakade områden invid turistorter och turistattraktioner. Turister har bl.a. utsatts för våldtäkt på enslig plats utanför Antigua. Rån och våldtäkter av turister har förekommit runt sjön Atitlán.
• Attacker mot turister har ägt rum i nationalparken Tikal, i Petén. Besök av mayaruinerna bör ske i en organiserad grupp med en auktoriserad guide. Rån av turister har förekommit bland ruinerna i Tikal under den guidade morgontur som startar innan soluppgången.
• Iaktta försiktighet vid utflyktsmålet "Siete Altares", vid staden Livingston, Izabal samt vid båtfärd i områdena kring Rio Dulce, Livingston och Puerto Barrios, Izabal, där överfall har förekommit. Om du färdas med segelbåt, undvik att färdas efter mörkrets inbrott, och undvik att ankra upp ensam, välj istället en hamn med bevakning.
• Iaktta stor försiktighet vid kontakt med barn, särskilt på landsbygden (detta gäller även fotografering). Utlänningar misstänks ibland för att vilja föra bort barn, vilket har resulterat i överfall på turister med olyckliga konsekvenser.
• Bestigning av vulkaner är populärt i Guatemala. Flera allvarliga incidenter (mord, rån och våldtäkt) har dock inträffat bl.a. vid vulkanerna Agua och Acatenango utanför Antigua samt vulkanen San Pedro vid Atitlánsjön. Mycket stor försiktighet bör iakttas.
• Vulkanen Pacaya hade ett större utbrott i månadsskiftet maj/juni 2010, och resenärer rekommenderas även fortsättningsvis att iaktta försiktighet i områdena kring vulkanen Pacaya eftersom den vulkaniska aktiviteten alltjämt är förhöjd.
• Strömmarna vid Stilla Havskusten är mycket kraftiga och bad bör endast ske nära stranden, aldrig på djupt vatten. Ett flertal drunkningsolyckor sker varje år.
• Guatemala City: Stor försiktighet bör iakttas i den historiska stadskärnan, Zon 1, vid bussterminaler, vid marknadsplatser, vid bensinstationer samt utanför shoppingcenter, banker och hotell. Överhuvudtaget bör man undvika att promenera i huvudstaden, särskilt efter mörkrets inbrott. Håll ständigt bagage och andra tillhörigheter under uppsikt. Undvik att övernatta på hotell i Zon 1. Hög säkerhetsrisk förekommer i samtliga stadsdelar, men särskilt hög är säkerhetsrisken i zonerna: 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 12, 16, 18, 21 samt förorterna, Mixco, San Miguel Petapa och Villa Nueva. Taxi bör i möjligaste mån telefonbeställas (Taxi Amarillo, snabbnummer: 1766) eller anlitas vid större hotell. På grund av den mycket höga överfallsrisken bör transport med lokalbussar i staden undvikas helt.
• Iaktta stor försiktighet i området kring flygplatsen eftersom rån/överfall är vanligt förekommande.
• Ökade överfall vid bankomater i Guatemala City, främst i området omkring flygplatsen samt vid bensinstationer och affärscentra.
• I staden Antigua har våldet och kriminaliteten ökat, även under dagtid. Iaktta försiktighet särskilt efter mörkrets inbrott, och undvik att synligt bära smycken och armbandsur. Kvinnor rekommenderas starkt att undvika att promenera ensamma i staden efter mörkrets inbrott.
• Försiktighet bör iakttas vid bilresa på "Pan American Highway" (CA-1) mellan Guatemala och Sololá/Panajachel, där ett antal rån har förekommit på sträckan 80-120 km. Färd tillsammans med annat fordon "i konvoj" (inkl. invänta och "hänga" på annat fordon) på nämnda sträcka kan minska risken för rån. Undvik att resa på den kortare vägen via Patzún, Godinez, vid resa mellan Guatemala City och Panajachel, som är glest trafikerad och där dödsskjutningar av turister har skett. Undvik även vägen mellan Cocales (Suchitepéquez) och San Lucas Toliman (Atitlán). Resor på de mindre vägarna runt Atitlansjön, exempelvis mellan Santiago de Atitlán och San Pedro bör även undvikas på grund av överfallsrisken, välj båttransport i första hand. Dödsskjutning av turister har även skett på väg CA-2 vid Mazatenango. Våldsbrott riktade mot utlänningar har även förekommit på väg CA 9 mot Puerto Barrios vid Atlantkusten, och på väg 1 mellan Antigua och Palín.
• Iaktta försiktighet vid gränsövergångar (Mexiko, Honduras, El Salvador samt Belize). Resenärer rekommenderas att passera gränsen under förmiddagen så att destinationen kan nås innan mörkrets inbrott.

Trafiksäkerhet
Trafiken i Guatemala är vårdslös och antalet döda i trafiken är högt. Enligt uppskattningar saknar omkring hälften av bilisterna körkort.
Inga vägar eller områden kan sägas vara helt säkra i Guatemala. Vilka vägar som är mest utsatta tenderar att variera över tid. Under regnperioden (maj till november) förkommer ofta översvämningar och jordskred blockerar ofta vägarna. För uppdaterad information kontakta ambassaden eller turistmyndighetens INGUAT:s servicetelefon (se nedan).
Resor utanför tätorter bör ej ske efter mörkrets inbrott. Påbörja resan i god tid och res endast på huvudvägar. Håll alltid bildörrarna låsta och rutorna stängda.
Resor med billiga "lokala" bussar, s.k. "chicken bus" innebär kraftigt ökad trafiksäkerhets- och överfallsrisk och bör inte utnyttjas. För resor till grannländerna rekommenderas väletablerade större linjebussföretag och för inrikesresor mindre bussar av typ "turistvan".

End

Inga kommentarer: