måndag 17 maj 2010

Orkansäsong

 
Sista ön för den här säsongen blev Petit Martinique. En liten ö tillhörande Grenada liksom grannön Carriacou.

Dock inte mindre än att det fanns både skola

med pedagogiska väggmålningar

och skolbarn

och båtbyggeri med fantasifulla skapelser under byggnation.

och vackra staketmurar med stora snäckor.

Som vi tidigare berättat har vi beslutat att i lugn och ro utforska Västindiens öar och därför lägga upp båten på land under den stundande orkansäsongen för att fortsätta våra äventyr senare då vädret lugnat ner sig.


Många väljer Trinidad då ön ligger söder om de banor orkanerna normalt brukar ta. Båtförsäkringarna hade tidigare detta som villkor eller gav bra rabatter istället. Idag har man lättat på det kravet då vädersystemen blivit opålitliga och inte rättar sig efter gamla beprövade mönster längre. Själv har vi valt Grenada eftersom kriminaliteten är betydligt lägre där samt att klimatet är mycket torrare än på Trinidad. Visserligen hade Grenada en orkan 2004, Ivan, vilken sopade rent bland hundratals upplagda båtar då. Orkanen dessförinnan härjade för över femtio år sedan så oddsen verkar ganska goda att vi skall klara oss. En annan fördel med Grenada är att varven där lärt sin läxa och man har gjutit ner stora betongblock i marken med vajerstroppar att säkra de upplagda båtarna i. Sådant finns inte på Trinidad.


En annan fiende är solen som steker obarmhärtigt. En båt med teakdäck tar stryk om man inte täcker den. Därför beslöt vi att få tillverkat ett heltäckande kapell av kraftig canvasduk. Dyrt men effektivt och tog nästan en månad att få klart med hugg och slag. Det skulle vara klart nästa dag hela tiden efter den utlovade leveransdagen. Det skall vara så har vi fått lära oss. Ingen har bråttom i Karibien.


Båten är nu säkert stuvat och konserverad på land och vi har tagit flyget till Europa för några härliga sommarmånader på land. Alla segel är tvättade och nedstuvade, tankarna tömda, batterierna på underhållsladdning, motorn konserverad, jollen stuvad, däcket oljat med tunn teakolja, inredningen tvättad med ättika mot mögel, elektronik bortplockad och gömd, watermakern konserverad, allt tågvirke och alla fall tvättade, rullbeslag och vinschar servade och infettade, dykkompressor och utombordare konserverade. Ja listan har varit lång och jobbet besvärande i hettan. En natt sov vi i båten på land men hetta och moskiter fick oss snabbt att ta in på ett närbeläget luftkonditionerat hotell.

Bloggen tar nu ledigt ett tag och vi tackar för intresset. Det är verkligen roligt att få dela med sig av upplevelserna.

 Hej på ett tag!

1 kommentar:

bo.sundberg sa...

Välkomna hem och tack för alla sköna rapporter. När er seglingssäsong slutar börjar vår med bl a tisdagsseglingarna. Det finns alltid plats för er ombord på Contessa.
Hälsningar
Bosse