onsdag 14 oktober 2009

Kacke KackerlackaHej alla vänner. Jag heter Kacke och är en sällsynt, intelligent och vacker liten insekt. Min ras kallas Blatta på latin. Jag har många släktingar runt om i världen och det finns runt 4000 arter, varav färre än 40 lever i hus; resterande lever i varierande miljöer där allt från öknar till tropiska skogar och svenska långfärdsbåtar. De är betydligt vanligare utomlands men i Sverige finns en hel del. Arterna kan variera i längd.


Vi har som regel platt, oval, brunaktig kropp, med långa, mångledade antenner, vackra taggbesatta skenben och starka springfötter. Huvudet är betäckt av den stora främre sköldlika delen av mellankroppen (Prothorax). Framvingarna är stora läderartade täckvingar, vilkas kanter ligger den ena över den andra. Hos honorna (av en del arter hos båda könen) kan såväl dessa täckvingar som även de hinnaktiga bakvingarna alldeles saknas. Bakkroppen är försedd med oftast två, men även fyra förekommande, ledade analbihang. Detta för att vi får så mycket gott att äta. Speciellt på svenska båtar.


Jag har funnit det mest praktiskt att vara nattaktiv och under dagen dölja mig i springor och mörka vrår. Detta för att mitt värdfolk är så vårdslösa och aldrig ser sig för var de sätter fötterna. Det bästa jag vet är honung som de snälla människorna ställer fram till mig på ett papper under rufftrappan. Den är bara lite svår att komma åt då det ligger ett vitt pulver i höga drivor runt om. Mina kompisar iland berättade just för mig att jag skall passa mig jäkligt noga för att smaka på det också då det förmodligen är Boric Acid (borsyra) och giftigt som tusan.
Annars äter jag det mesta, såväl vegetabilisk som animalisk föda. Många av mina artfränder spreds med handelsvaror från sina ursprungliga hemländer till alla länder på jorden och uppträder ibland i massor i magasin, bagerier, kök och bostäder men förorsakar absolut ingen skada eller obehag.
Vi trivs och pippar hejvilt i varmare lokaler, där riklig tillgång på föda och fuktighet finns. Tjejerna, som endast behöver befruktas en gång i sitt liv, bär sina ägg tills ungarna är färdiga att kläckas. Äggen läggs omslutna av en kapsel.

Indisk kackerlacka

Kackerlackor är en av de äldsta ordningarna av insekter. De fanns redan under karbon, för 300 miljoner år sedan. Redan då var de väl anpassade för sin ekologiska nisch och de har heller inte ändrats mycket i utseende sedan dess. De kommer troligtvis klara sig bra även i framtiden.


Kackerlackor betraktas ofta med avsky av människor och ses som skadedjur, vilket absolut inte är sant. De flesta arter av kackerlackor gör nytta i ekosystemen som nedbrytare och några även som tillgivna sällskapsdjur som här ombord hos oss.

Hälsningar med döden i vitögat/Kacke

1 kommentar:

Mats sa...

Jag hörde att kockan på Blue Clipper gjord Borsyrebullar till kackarlackorna. Funkade bra då skadeinsekter har kort livscykel. Borsyran är inte giftig utan gör konsumenterna sterila. Detta gäller även människor-att observera!Det senare inhämtat från Kemikalieinspektionen. Tack för kul blogg!
Mats